Înghețata care nu se topește, creată de cercetătorii scoțieni. Care este ingredientul „secret”

Înghețata care nu se topește, creată de cercetătorii scoțieni. Care este ingredientul secret
Publicat: 31/08/2015, 18:11

Zilele tricourilor pătate cu ciocolată și ale cornetelor de înghețată pe care se preling picături lipicioase ar putea să devină în curând o simplă amintire, spun autorii acestui studiu. Cercetătorii scoțieni au descoperit o modalitate de fabricare a unui sortiment de înghețată cu o textură mai fermă, ce permite acestui tip de desert să rămână în stare solidă pentru o perioadă mai mare de timp, grație unei proteine care ajută ingredientele să rămână „lipite” unele de celelalte.

Proteinele, care „leagă” împreună aerul, grăsimile și apa din înghețată, este conținută într-un aliment japonez tradițional, servit la micul dejun, denumit „natto”.

Cercetătorii de la Universitatea Edinburgh și de la Universitatea Dundee au descoperit că, prin adăugarea acestei proteine în înghețată, deliciosul desert rămâne intact pentru o perioadă mai îndelungată.

De asemenea, proteina respectivă împiedică înghețata să cristalizeze atunci când este pusă la congelator, generând, în schimb, o cremă cu o consistență omogenă și onctuoasă.

Noua descoperire va permite producătorilor de înghețată să folosească în procesul de fabricație mai puține grăsimi saturate, iar noile sortimente de înghețată vor conține astfel mai puține calorii. Noile sortimente de înghețată ar putea fi lansate pe piață într-un interval de până la cinci ani.

Natto, preparat din boabe de soia fermentate, este un aliment servit adeseori la micul dejun alături de orez fiert. Natto are un conținut ridicat de proteine și are o textură lipicioasă și fibroasă și un miros asemănător brânzeturilor.

Proteina din boabele de soia ajută moleculele de lipide să se lipească de bulele de aer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
VEȘTI NESPERATE pentru cei cu mașini DIESEL și pe benzină. Este informația momentului în România
Scandalul Babasha. Dezvăluiri incredibile din culise
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×